Saturday, 16 March 2013

Emma Watson 's Drawing




hi.. aslkum.. salam satu malaysia..   kenal tak emma watson? Peminat cerita Harry Potter mesti kenal nye.. hehe  ..  Lukisan ni hampir amik mase dekat 4- 5 jam jugak nak siap..    dengan menggunakan pensil luna dan stabilo.



Step Drawing 

1st skali mcm biasa.. stiap lukisan kena la mulakan dengan lakaran.. buat lakaran untuk dapatkan guide line ( garisan untuk menampakkan bentuk ) , kemudian masukkan kaler yang  paling muda dulu untuk layer pertama. ( koko muda ) 




Step seterusnya , masukkan kaler yang berlainan ( mix-kan ) dengan menggunakan kaler warna yang berlainan.. ini untuk mendapatkan kaler balance.. dan tone yang sesuai dengan warna kulit yang asal .
Setrusnya masukkan kaler dekat mata.. sy guna warna koko tua biasanya untuk mewarna. Lagi detail lagi elok :) 




Last skali .. detailkan bahagian rambut.. untuk mendapatkan line yang sekata. Kalau nak buat sgt2 detail , kena pastikan gambar asal ( gambar rujukan ) tu sangat jelas .. dan senang hendak difokuskan apabila kita zoom-in .  Lagi lama kita amik mase untuk buat ni, lagi elok kualtinya..  yg ni saya tak brapa rajin.. so buat biasa2 je la.. hehe :) 





Thx for the reading :)




16 comments:

  1. ambil fine art ke? cantik. :)

    ReplyDelete
  2. lawa siot, nak promote boleh tak?

    ReplyDelete
  3. cuba la hntr kat tuan punye bdan.
    untung2 dapat twran berlakon..heheh

    ReplyDelete
  4. cantik nyaa. aku ni dah la minat kat emma Watson ni. Hehe. Lukis la gambar tiga sekawan kat Harry Potter tu. Hehe

    ReplyDelete
  5. Cun! Arghhh hermione granger :-)

    ReplyDelete
  6. salam encik amer akat..

    terima kasih kerana sudi menjengok ke blog pak dogol ye..

    sangat menarik dan kreatif..

    tahniah!

    ReplyDelete
  7. salam :) amer akat sy dah folow awak :) can you folow me back ?http://ieyraash95.blogspot.com/2013/04/tak-pernah-merancang.html?spref=fb

    ReplyDelete
  8. cantik giler..memang terbaik la...btw saya follow sini

    ReplyDelete
  9. wow keren :D


    salam kenal dari kami outbond di malang :)
    jangan lupa kunjungi kami di website kami : http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  10. satu perkataan je yg bole sy kata 'awesome'!!!

    ReplyDelete