Wednesday, 30 January 2013

Lisa Surihani's Drawing

Hi , aslamkum.. salam satu malaysia. Slmt datang ke galeri online sy.. kali ni sy nak tunjuk lukisan baru.. hope u ll like it. Korang kenal lisa surihani? mesti kenal ... bleh tanye plak.. agagaga.. anyway ..straight to the point,sy akan tunjukan cara .. atau bagaimana proses lukisan daripada awal hingga akhir . Nanti bila korang dah pandai.. korang pula try buat.. huhu
Ok, 1st skali cari rujukan atau reference.. korang bleh je cari kat intenet.. gmbar2 majalah ke.. tapi kalau guna pc,lappy lagi senang sebab leh zoom up kat image...so kalau kalau nak buat detail tu lagi senang la sbb kta bleh nampak bahagian2 yang halus.
alright.. sediakan pensil 2b(pensil standard) .. 2h, 4b dan juga machanical pensil.. ini adalah untuk proses lakaran .
ahak.. mcm biasa la.. kalau nak lukis mesti ada kertas kan.. haha.. amik satu kertas lukisan a4,a3 atau mana2 saiz yang anda berkenan. kalau lebih elok, cuba la cari kertas yang tebal 120 gsm - 160 gsm.. ini untuk memudahkan seseorang pelukis , sbb kalau kertas tu nipis nnti mudah terlipat..
ha.. sblm sy mulakan lakaran.biar sy perkenalkan ..inilah kneaded eraser.. untuk apa? benda ni adalah untuk membuat highlight pada bahagian2 tertentu.. contohnya muka atau rambut.. bila ada higtlight di situ nampak keseimbangan cahaya atau tone sesuatu lukisan.
ok ..skg kita mulakan lakaran... korang leh saja guna pensil 2b,2h atau machanical...untuk proses lakaran.. masa lakaran haruslah refer dekat gambar yang korang nak lukis tu.. kalau korang bleh buat lukisan tanpa reference.. mmg korang hebat .. haha XD
allright... dah siap kut.. lakaran wat biasa2 je la.. tak perlu wat detail sgt la sbb nanti nak masuk kaler lak.. XD
Ok, skg mulakan kaler bahagian muka . Cari kaler2 yang paling muda untuk layer yang pertama .contohnya kaler koko muda.. atau warna pink untuk bibir.. contohnya mcm kat atas ni..
Skg masuk ..warna biru dekat rambut.. ya,smmgnya rambut lisa warna yang asal ialah warna hitam.. tapi sbb pembiasan cahaya.. warna yang perlu kita letak tu .. tak semestinya warna hitam.. untuk nampakkan kaler itu lebih harmoni.. korang leh try pelbagai kaler yang berlainan dan pastikan kaler yang pertama kita letak tu adalah kaler yang paling muda atau cerah.
ok, skg buat campuran kaler kat muka.. merah,koko,muda,koko tua dan juga sedikit warna pink..
siapkan bahagian kaler yang bwh..
skg siapkan tangan lisa.. gunakan kaler yang same seperti kaler kat muka..
yes.. siap jugak .. yes !
Yang last skali.. jangan lupa scan... kalau nak guna hp pun tkde masalah.. tp biasanya kualiti gambar hp tak sebagus scanner.. Allright , tat's it.. harap korang boleh try buat plak.. huhu.. if ada sebarang pertanyaan atau cadangan sila komen dibwh yea.. anyway, thx for the reading.. =_=

54 comments:

  1. salam hyeee..
    siyesly superbbb! tgk lukisan ni..
    so nxt tyme IF pn nk try jugak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waslsm.. hehe thx.. nnti u try plak buat..

      Delete
  2. berseni betul org nya ni...gud luck..

    ReplyDelete
  3. Lawanye! Untung Lisa ada orang lukiskan gambar dia. anyway, I'm your new follower!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. thx.. tak bagi lisa pun.. ini untuk collection je.. XD

      Delete
  4. hebatnya melukis !! nanti boleh lukis potret CG pulak :)

    ReplyDelete
  5. wah, cantik sangat2x, sy masih dalam proses nak belajar lukis potret :D, hehe

    ReplyDelete
  6. cantik........... bole la lukis gmbr PA pasnih... done follow u..

    ReplyDelete
  7. cantiknyerr... o,o
    terpegun skjp..
    btw, blogwalking here.. follow u.. ;)

    ReplyDelete
  8. Cantik. Pandainya lukis.
    4.9/5 bintang sy bg. Hehe

    ReplyDelete
  9. wow cantiknye terkedu ... you're talented

    ReplyDelete
  10. Salam ameer !! done follow kamu no. 78..:)

    cantiknya gambar lisa . amek bidang drawing kah ?? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waslm.. eh tkde la.. jus as hobby.. = =

      Delete
  11. Cantiknya ! nak upah lukis gambar kita bole ke? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. berapa upah nk mintak lukis gambar kahwin ? gambar dari kepala sampai dada , 2 orang :)

      Delete
    2. u nak size ape ek..anyways.. nnti u try visit sy nyer fb page.. kat situ ada harga dan saiz yang berbeza.. =_=

      Delete
  12. Gila cantik! Apa kata lukis 1 kat gua yang jelita ni, hahaha

    ReplyDelete
  13. wow....xtahu nak kata pe dah....just one word K.A.G.U.M....thanks cuz sudi singgah ke blog sy..

    http://www.wadahberbicara.my/2013/02/akhirnya-tak-mengidam-lagi.html

    ReplyDelete
  14. saya sudah follow di tunggu follow baliknya :)
    http://siikabsumedang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. fuyooo . hebat2 ! super awesome :) im done follow u =,=

    ReplyDelete
  16. awak lukis? saya terpegun!! bole pula lukis gmbar saya lepas ni. hahahaha

    ReplyDelete
  17. wahhh ! cantik nyer ... so ... awesome !!!!!! =)

    ReplyDelete
  18. Brilliant ! Talented ! Gorgeos ! Cantik sangat ^^

    ReplyDelete
  19. hhaha.... satu lg xdinyatakan oleh kamu... ni gune warna pencil or softpastel..?? :)BTW...~~ you done a good job thou...~~ :D

    ReplyDelete
  20. wow!cantek sgt..pandai awk lukis.. :)

    ReplyDelete
  21. thanks for visiting me ... dh follow ~~ andddd potret yg cantik :)

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. waa cool my frens ada jugak yng painting ni mgg hebat
    he painted my potret

    ReplyDelete
  24. perghh..jadi kot.
    bole bukak business camni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. business kecil-kecilan ada lah.. huhu

      Delete
  25. nampak sangat2 real..kalau saya tak terbuat dah..hehehe

    ReplyDelete
  26. cntik sggh.kalau tempah agak2 brape rm tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye bleh tempah untuk portrait sendiri.. nanti try tgk kat atas dekat 'order portrait' .. thx :)

      Delete
  27. huhuhu...x suka..x suka..mula2 nak buat je dah x betul..eeee geram nyee, hmmm kalu cam tu amer je le yg lukis gambar akk..boleh.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx. hehe.. sy ada juga bukak untuk tempahan if u berminat.. u leh ikut kat link bwh ni ..

      http://www.facebook.com/Amerakat

      Delete
  28. pandainya melukis .. hm, Wieya .. kalau melukis.. sikit-sikit boleh laa.. tapi, kalau mewarna .. memang hancur habis .. lukisan Amer memang lawa ..

    ReplyDelete
  29. erkk sepatutnya kena lukis step bt step ulu contohnya lukis mata dulu ke baru lah orang boleh lebih cepat belajar :) by the way cantik and lovely

    ReplyDelete