Monday, 4 February 2013

Jared leto 's Drawing


Aslkum ..salam satu malaysia.. selamat dtg ke galeri online Slapmestore@blogspot.com . Ni salah satu drawing terbaru daripada sy..  Lama jugak nak siap ni.. hampir makan masa 4  1/2  jam jugak nak siap . Actually sy tak minat sgt jared leto ni.. hehe .. tapi jared ni ada gaya untuk dibuat portrait..   so why not try.....  Btw . Thx for visiting and hope u guys like this drawing . =_=


Proses - Proses drawing 



1  . Ok , 1st skali kena lagi cari rujukan... mcm biasa... cari la kat internet tu.. byk gak gambar2 dia ..
kalau leh cari la yang paling terang ( clear ) .. baru senang sket nak lukis ..dan bila zoom pun gmbar tak pecah. .



2 . Sebelum wat lakaran.. kena la guna tool yang bersesuaian. . guna pensil 2h , hb , 2b dan machenical pencil .. pemadam dan kneaded eraser juga diperlukan untuk buat highlight kat bahagian2 yang perlu dicerahkan.. contohnya rambut ke , kulit ke..


3 .Ha .. ni alatan mewarna yg sy guna..2 jenis luna..   luna biasa dan luna untuk water kaler nye.. dua dua pun elok untuk buat kaler .




4. ok . skg kne la start buat sketches..  try buat lakaran yang biasa2 .. tak perlu detail pun.. sbb nanti kne masuk kaler juga..  Lakaran kena la buat dengan menggunakan rujukan tadi.. bleh guna rujukan daripada com, ke lappy ke, Hp ke..  atau kertas yang diprint lagi elok.



5. Detail kan sedikit dekat lakaran bahagian rambut.. sbb nanti kaler senang . jus ikut line yang dah sedia ada.




6. Masukkan kaler pertama dekat muka..  kaler pertama atau layer pertama kenala warna yang paling cerah atau muda. Buat garisan dekat line2 yang penting untuk bagi nampak bentuk muka dan lain2.




7. Masukkan kaler yang berlainan. ( mix-kan )  contohnya warna merah, kuning dan biru kedalam warna kulit. 



8. Ok , skang detailkan bahagian rambut dan kulit.. guna kneaded erasar untuk dapatkan higtlight tu.. 




9.  Skang masukkan warna terakhir dekat baju jared tu. Warna baju tu tak perlu detail sgt,, buat je warna ape2 asalkan nampak bentuk dan tone yang sekata. Ok tat's it..  siaplah kut.. hehe .. dan jangan lupe untuk scan.. dapatkan kualiti gambar yang lebih baik dengan scanner.. Tp kalau nak pakai tangkap gambar ngan hp pun tkde masalah.. tp biasanya tangkap gambar kualiti kureng sket.. :)



Ni saje2 .. masuk kat dlm frame..  huhu ... Ni contoh frame yang sy ada... 








Hope u guys like this drawing.. and thx for the reading :)




70 comments:

  1. hi..hihi siyes cntik!
    aritu IF try buat sbb tgk amer wt potret lisa surihani..
    and and and...
    potret tu x jd..hihi jd lisa surirumah.
    ssh woo..ke IF yg xde bakat. hihi its ok..
    t IF bljr lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. surirumah pun bleh.. haha...

      tkpe try la lagi.. sy pun bukan jadi sgt.. masih belajr lagi ni.. huhu

      Delete
  2. Cantik !!!!!!!! :D suka dtg sini tgk lukisan :)

    ReplyDelete
  3. dh follow awak :)
    cantik!! mmg berseni, kretip!! kalo org, 4 1/2jam tu stil xde hasil.. hahah.. tu pun kertas naek tembus, dok padam x abes2 :p

    ReplyDelete
  4. wah..wah....cantik lah...amazed sekejap tgk gambar-2 tu semua...nice talent ! :)

    btw done follow ur blog...

    ReplyDelete
  5. Wow!nice!btw..thnks visit my blog ya...done follow u...;)

    ReplyDelete
  6. Cantiknya lukisan2 awak...ada ambil tempahan ke? kreatif & good job.

    ReplyDelete
  7. cantik..terkagum kagum akak tgk nye..
    *akak pun suka kaler kaler dengan staedtler=LUNA..

    ReplyDelete
  8. Done follow awk..Me>Http://AnumBaidurah.Blogspot.Com..

    ReplyDelete
  9. pandai nye...huhu ~~ suke tengok...lukis potrait saya plak boleh... >.< huhu...kidding je =p

    ReplyDelete
  10. pasanga link saya yaa.... saya pasang balik link anda..makasi

    ReplyDelete
  11. pasang link saya yaa,,saya pasang baliuk anda.. makasi

    ReplyDelete
  12. wah asli!!! ini baru yg namanya keren! mantap!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. cantik!

    saya tiada halangan utk awak follow, done following u...

    ReplyDelete
  14. wah.. ada bakat ni... sebab cantik...

    ReplyDelete
  15. waw. terrornya awak melukis. real. teringin nak melukis real macam ni. :)

    ReplyDelete
  16. asslmkm..saya singgah sini dan follow.. #144

    cantiknya hasil lukisan tu..sunguh berbakat.. ^_^

    ReplyDelete
  17. Kenapa la saya x da bakat melukis? Huhu

    ReplyDelete
  18. @: cHocolatemoisT

    Wahhh .... suka2! cantik sangat2! hehehe fie dh follow amer akat lama dh ... singgah selalu kt blog fie okey. ^_^

    ReplyDelete
  19. hye awk.. done follow awk..
    u have a nice blog..

    ReplyDelete
  20. cantiknyee.. kte dtg follow sini :) salam kenal dan salam ziarah

    ReplyDelete
  21. done follow :) btw bole tak lukis kan utk sya ? cantik sgt gmbar tuh :)

    ReplyDelete
  22. wahhhh..boleh la lukis gambar QF nanti..hehehe.. =P

    ReplyDelete
  23. Nice2,, nak minta lukis muka Nina..huhu

    ReplyDelete
  24. Boleh lukis muka Fiza lepas ni ! :D awesome :3

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. waahh caantiknya.. nak jugak boleh..hehe.. btw datang fllow sini

    ReplyDelete
  27. wahhhh!!!! *kagummm...

    pandainya awk melukis... lukis muka sy boleh...hahahakk :P

    ReplyDelete
  28. cantik la awak lukis.. melukis ni juz hobi awak @ bisnes??
    lukis gamba family sy bley x?? agak2 bape harga awak letak ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. click dekat order .. sekiranya berminat .. huhu

      Delete
  29. Terbaiklah..detail. Ambil fine art ke?

    ReplyDelete
  30. hebat le amer! akak mmg suka tengok drawing. :)

    ReplyDelete
  31. wah...memang cantik...nak upah buat saya pulak...cantik sgt..hihi
    follow sini bali ye

    http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. hmm.. law nak suh melukis dengan tangan kayu ni memg tak la kan.. hahaha :D tapi im love drawing.. sangat cantik.!!! nak satu.!!! heee =)

    follow sini + balas kunjungan kamoo.. follow balik saya ye.! thx sudi singgah sne..

    http://fasyrah89.blogspot.com/

    ReplyDelete
  33. sangat cantik..klw dah berseni tu berseni juga kan..hehe dpt kt sya,tah jadi apa la potret ni.buat bisness erh?nanti blh la lukis gambar sya..hehehe free taw *ok,xmalu..booo..~~

    #sya follow n support blog ni.salam knl..

    ReplyDelete
  34. lawanya....... kalau lukis gambar mia kena charge berapa ya?

    ReplyDelete
  35. wow.. very nice..
    blh la lukis gambar cik ina juga..
    p/s -- dah follow amer..

    ReplyDelete
  36. Salam...done folow u! suke tgk UAI

    ReplyDelete
  37. nice! keep drawing =D
    btw i'm your 200th follower ^^
    bebile free visit my blog and comment on my drawings too k XD

    http://throughmyglasseskacamata.blogspot.com/2012/11/segmen-highlight-komenter2-separa-anon-1.html

    ReplyDelete
  38. wahhh !! real kot :D cantekkk ;)

    ReplyDelete
  39. wahh cantik nya. untungla di kurniakan bakat :)

    ReplyDelete
  40. Saya pun suka melukis tapi tak pro macam sir..dan lukisan pun kadang x mnjadi:(
    btw,teruskan berkarya...:))

    ReplyDelete
  41. dah follow , follow kita balik :)

    http://keymekeymoo.blogspot.com/2013/02/segmen-saya-blogger-peramah.html

    ReplyDelete