Friday, 15 February 2013

Predator 's Drawing



Hi , aslkum .. dan slmt dtg ke galeri slapmestore.blogspot.com . Buat kali pertama sy tak lukis muka org,.. hehe..  kali ni lukis muka makhluk asing plak..  Korang mesti pernah nampak kan imej ni..  dalam criter science fiction movie atau lebih dikenali sebagai  'PREDATOR' . Sbnarnya tkde nama khas bagi makhluk ni.. cuma dalam movie orang lebih panggil predator.. sbb tak tahu knpa.. hehe .. mungkin dia pemangsa kut.. :0

p/s  : Ni bukan gmbar setan...=_=



Proses2 Drawing


Ok . 1st skali kne buat lakaran dulu...  lakaran sebagai guide untuk betulkan posisi sesuatu imej..lepas tu letakkan warna paling muda untuk layer pertama.. contohnya koko muda.. , pink, biru muda dan lain2.




Ok, skg kalerkan bahagian keseluruh muka untuk lebih memudahkan kita memasukkan warna yang lain pula.





Skg, masukkan kaler yang berlainan.. mix-kan kaler tu.. contohnya kaler biru,hijau merah dan koko.. contohnya mcm gambar kat bwh ni..




Masukkan kaler secara lebih detail dekat bahagian yang lain contohnya dekat tompok2 dan linkaran mata imej.. lagi detail lagi bagus :)




Selepas siap kaler dekat muka.. pastikan porpotion dia betul. Selpas tu kaler lak bahagian rambutnya..( yang warna hitam tu :) )  Kaler rambutnya biasa2 sudah.. sebb imej yang asal tkdela detail sgt hitamnya.. 




Selepas tu, kalerkan bahagian rambutnya dekat bwh lak... gunakan kneaded eraser untuk dptkan highlight untuk rambutnya..  dan bahagian timbul.. Selepas tu padamkan bahgian2 kotor ... ermm.. tats it.. siap la kut... huhu.. lepas tu scan dekat com untuk dapatkan imej yang lebih cerah dan jelas.. 




anyway
Thx.. for visiting  :)
















36 comments:

  1. pandainyer lukis..suka jgk ngan citer predator nih!

    ReplyDelete
  2. serius cantik .. pandai lukis dan main tone colour

    ReplyDelete
  3. perghhh wa caya sama luuu haha hebat gile la..lawanye drawing :D i like !

    ReplyDelete
  4. Predatorr !! Lariii ! aha xD nampak real !! Salute !! Pandainya lukis . Lepas ni lukis gambar alia pula eh :P

    ReplyDelete
  5. saya dah follower awak..anti bleh la follower saya..hehe..cntik lukisan bleh lukis gambar saya plak anti..huhu..(^_^)

    ReplyDelete
  6. following u.. btw, pandainya lukis. macam real

    ReplyDelete
  7. salam :D
    hey awaks ! kite follow awak balek heee :D
    thx eh !hehe :P

    waaaaaaa pelukessss ..
    cantek2! ..... tp seram cket haha

    u've done such a good work buddy
    keep it up !
    ;)

    ReplyDelete
  8. kta budak kelas seni pun kalah..hehe.. good job..lawa.. ^^

    ReplyDelete
  9. salam singgah n follow. Adaptasi dari cerita The Pirates of Carrabean kan? atau apa-apa jelah namanya. btw, suka tengok lukisan yang bernas ni. like!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waslm... err .. bukan carrabean.. tak pernah tgk criter criter predator ke..

      Delete
  10. singgah n follow sini..
    wow fantastic drawing!!

    ReplyDelete
  11. http://asmarpunyablog.blogspot.com/ done follow here back

    ReplyDelete
    Replies
    1. udh ku follow, kk follback aku yah :)

      Delete
  12. kreatifnya :) saya melukis boleh la..tapi tak pandai mewarna. huhu

    ReplyDelete
  13. nice drawing, folo u, minat potrait drawing juga :)

    ReplyDelete
  14. Aku scroll laju-laju wey pasal aku seram-geli dengan predator segala ni T_T
    Tapi lukisan hang memang lawa gila. Potrait semua lawa-lawa. Meh aku tabik springgg kat hang sikit ^^

    ReplyDelete
  15. wahh. canteknya. Pandai lukis.

    Follow jer. takde halangan. Nurul done follow

    ReplyDelete
  16. kakak, follbeck blog aku yah :) makasih

    ReplyDelete
  17. WOWWWW .. ! TERKEJUT JUGAK BILA FIRST TIME TENGOK . NAMPAK MACAM REAL ....

    ReplyDelete
  18. terpaku terpegun terpana seketika melihat lukisan amer nie..hehe. SubhanaAllah hebat sungguh lah bakat amer nampak real lukisan tu.. Kalau aida lukis mahu bukan jadi predator jadi aligator tak cukup sifat kot.. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx aida.. huhu.. sy tkde la berbakat sgt .. masih byk kelemahan actually .. hehe ( masih dlm proses belajar )

      Delete