Tuesday, 29 January 2013

Tun Dr Mahathir 's Drawing

Hi aslkum. Selamat dtg ke galeri online sy . Ni salah satu drawing portrait tun dr mahathir . Dulu pernah wat jgk drawing tun mahathir ni .. tapi entah gambar nye dah kat mane.. hehe lupe letak mana.. so sy buat yang baru dan berwarna. So sy harap viewer sukakan lukisan yang tak seberape ni . Drawing portrait ni agak amik mase gak nak wat .. dlm 3-4 jam gak.. dengan menggunakan pensil fabel castell 2h,2b dan machenical pensil untuk sketch dan pensil kaler luna dan stabilo untuk mewarnakannya.. .
Ok.ni sy nak tunjukan proses dalam nak wat lukisan ni.. 1st skali amik paper a4 lukisan .. kalau leh amik drawing paper setebal 120-160gsm kalau bleh.. sbb kalau nipis sangat nanti nak lukisan pun tak syok.. sbb permukaannya mudah terlipat. Contohnya mcm dalam gambar kat atas ni..
Gunakan pensil machenical , 2h,2b dan 4b ( fabel castel ) .. kalau nak guna jenama lain pun boleh.. tp sy rase fabel castel lagi elok sbb matanya lebih cantek dan lembut bila kita wat lakaran nanti. .
Jangan lupe.. kena ada rujukan.. , rujukan leh saje guna com. laptop ke , gambar yang diprint lagi elok.. .
ok.. 1st skali sebelum masuk kaler ..kena buat sketch dulu untuk dapatkan outline atau guideline.. kalau taknak buat sketch pun tkpe..tpi agak sgt susah la sbb tkde guide.. kecuali da pro.. haha.. .ok.sketch ni kena la buat melalui rujukan tu.. betulkan dianye posisi samaada telinga ke,songkak ke , mata ke.. pastikan keadaan dia dalam posisi yang betul.. goal !!!! XD
erm... rasanye dah ok kot..
mula mula kena masukkan kaler yang paling muda .. mcm koko muda ke ( untuk tone kulit ) .. contohnya, mcm ni la.. .
kemudian.. masukan kaler lain lak.. contohnya,kaler kok tua sedikit dan warna merah.. kepelbagaian kaler atau campuran kaler boleh menimbulkan mood kaler yang harmoni .. haisey !( pandai bercakap lak...agagaga) .
ok..dah siap warna kat muka.. skg warna kat songkak plak... ermm bagi saya warna songkak tak perlu detail sgt la.. letak je warna apa pun.. warna biru cmni pun ok jgk kot.. XD
aha..da siap pun.. rasenya da ok kot.. tapi kalau korang nak detail lagi .. nanti korang try wat lak.. hehe
allright.. proses terakhir.. dont forget to scan it .. yeah.. guna la scanner hp , cannon ke .. baru ummmm.. !! itu saja kot.. kalau ada nak bagi cadangan atau pertanyaan leh la komen sy..nantikan lukisan yang lain dari sy... thx for reading ... =_=

24 comments:

  1. nice la, memang berseni sangat =)

    ReplyDelete
  2. cantik! hebat lah pandai melukis dan mewarna. suka suka! ^^
    btw dah follow blog amer :)

    ReplyDelete
  3. thank you sebab follow blog saya. singgah follow kat sini jugak....btw, cantik lukisan...seninyaaa...suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx mastura .. hope u like my art .. :)

      Delete
  4. Salam, lukisan sangat lawa!!! good job!! tepuk2 tangan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waslm.. thx.. mcm perli plak..hehe

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. thx.. .. yeke.. nanti u try plak buat.. =_=

    ReplyDelete
  7. Bestnya tgk org pandai melukis ni! Saya je kot xda bakat melukis sobsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx,.. huhu .. tkpe.. setiap orang ada cara dan bakat masing2.. cuma kita tak tahu kat mane.. sy pun same, masing byk kelemahan.. huhu .. i hope u like this drawing .. :)

      Delete
  8. awosome sgt !! lepas ni tunjuk la color pakai water color or acrylic ke . nk blaja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. arclic? zz.. mahal media tu.. wat mase ni pakai pensel la dulu .. hehe

      Delete
  9. Good Job.try la lukisan permandangan pulak :)

    ReplyDelete
  10. Waaaaa. hebatnya ^^ huhu
    sukaaa sukaa :)

    ReplyDelete
  11. Bro, boleh tak masukkan gambar yang first sketch tu, biar betul betul tegak? Baru senang nak ikut. hehehehe.

    ReplyDelete
  12. Wahh....klo nk tgok mahathir version sye tgok klik la link ni...
    http://ideas4art.blogspot.com/2013/02/salam-1-malaysia-semuanie-fami-de-la.html

    ReplyDelete